Toen we onze webwinkel begonnen, hadden we besloten om zelf geen voorraad aan te houden. We vonden het te veel moeite en hadden besloten dat dropshipping veel makkelijker was omdat we dan veel sneller zouden kunnen groeien. Wat we wel ingezien hadden, was dat we op die manier een groot deel van de winst in moesten leveren bij de leverancier. Toen we eenmaal echt begonnen met de groei, hebben we eens uitgerekend hoeveel winst we eigenlijk misliepen door de aanpak en toen schrokken we. We konden meer dan 20% meer winst maken door wél een eigen voorraad aan te houden. We besloten om het bedrijf om te gooien en liepen direct tegen het eerste probleem aan. Onze losse producten konden natuurlijk niet zo naar de klanten gestuurd worden. We hadden verpakkingen nodig. En dat is lastiger dan je denkt. De verpakkingen is het eerste wat de klant ziet, zij moeten ruimte bieden voor het product, het product beschermen en direct ervoor zorgen dat niet iedereen kan zien wat er in de verpakkingen zit. Na een aantal bijzonder goedkope en waardeloze opties bekeken te hebben, kwamen we uit bij een Nederlands bedrijf dat verpakkingen maakt precies voor bedrijven als dat van ons. Je kunt er namelijk al een bestelling plaatsen vanaf 100 stuks en dat is bijzonder handig wanneer je geen 10.000 dozen klaar wilt hebben staan.

De verpakkingen maken het echt mogelijk

Door aan de slag te gaan met deze verpakkingen, hadden we de mogelijkheid om de producten binnen de kortste keren naar de klant te versturen op een persoonlijke en veilige manier. De verschillende groottes hebben we zelf opgesteld en we raden iedereen aan om hier goed over na te denken. De afmetingen van de dozen moeten namelijk overeenkomen met de producten die je hebt. Je kijkt daarbij niet naar de afmetingen van de producten zelf, maar naar de exacte grootte van de verpakking. Die vul je in bij Excel zodat je een compleet overzicht krijgt en daarmee kun je een geweldige puzzel maken. Vervolgens kies je de afmetingen waar je de meeste combinaties mee kunt maken. Klinkt misschien als werk voor een nerd, maar wij hebben er veel plezier mee gehad en we hebben er nog altijd profijt van. Geen enorme verpakkingen nodig voor kleine producten, en ook speciale dozen op voorraad voor de grotere bestellingen of een groter product. Uiteindelijk profiteer niet alleen jij daarvan, maar ook de klant heeft hier baat bij omdat deze de bestelling gewoon ontvangt in goede orde. Zoals het hoort dus!

Ook een webwinkel beginnen?

Een webwinkel beginnen is nog altijd een goede optie voor de mensen die op zoek zijn naar een manier om door te breken. Maar dan moet je wel een goede markt kunnen vinden. Een markt waar een doelgroep is die nog niet bediend wordt, of die meer aandacht verdiend. Wanneer je een gat in de markt gevonden hebt, ga je aan het werk met het opzetten van een plan. Kies je dropshipping of investeer je direct in eigen voorraad? Wanneer je vanuit een eigen voorraad werkt, heb je uiteraard de verpakkingen nodig waar we het al eerder over hadden, en er zit meer werk in het proces. Tegelijkertijd heb je veel meer overzicht en meer controle over de manier waarop jouw bestellingen geplaatst, verzonden en geleverd worden. Dit laatste is voor ons de reden geweest om te kiezen voor deze aanpak, die ervoor gezorgd heeft dat we verschillende concurrenten zonder werk hebben gezet en tegenwoordig zelf meer dan 15 mensen in vaste dienst hebben, plus een groot aantal freelancers over heel de wereld.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn