Als u uw huis wilt verkopen, moet u een hoop zaken regelen. Zo moet u nieuwe verzekeringen afsluiten en oude opzeggen, gas en elektra afsluiten en adreswijzigingen versturen. U zou hierbij haast het belangrijkste vergeten, namelijk de verkoop van uw woning. Het is hierbij, hoewel niet noodzakelijk, prettig als u door een externe partij begeleid wordt. Veel mensen huren daarom een makelaar. Kosten hiervan kunnen hoog oplopen. Deze persoon helpt u om uw woning op de markt te brengen en om het overzicht te bewaren tijdens de verkoop. Overigens geldt dit niet alleen voor het verkopen van een huis. Ook voor het huren of verhuren van ander onroerend goed (bijvoorbeeld kantoren) kunt u een makelaar inzetten. Eigenlijk is een makelaar (kosten kunnen hoog zijn) een soort tussenpersoon, die voor u het kaf van het koren scheidt als het gaat om de huizenmarkt. Een aankoopmakelaar geeft begeleiding bij kopen of huren. Voor de verkoop van uw huis moet u bij een verkoopmakelaar zijn. VerkoopmakelaarOffertes.nl richt zich uitsluitend op de verkoopmakelaar, en helpt u om de juiste te kiezen. Dit is immers ook niet niks; het inschakelen van een makelaar brengt kosten met zich mee. Wat moet een makelaar kosten? Makelaarskosten zijn in grote lijnen opgebouwd uit twee onderdelen: de opstartkosten en de courtage. Opstartkosten kunnen beschouwd worden als een soort instaptarief. Dit zijn voor de makelaar kosten die sowieso gemaakt worden, ongeacht of uw woning verkocht wordt of niet. De courtage is de beloning die de makelaar krijgt voor het verkopen van uw pand. Dit is vaak een percentage van de verkoopprijs (beter bekend als provisie), dat over het algemeen tussen de één en twee procent ligt. Wat u hiervoor terugkrijgt, verschilt uiteraard per makelaar, kosten kunnen zoals gezegd hoog zijn. U kunt er wel van uitgaan dat de bezichtigingen hieronder vallen. Tijdens deze bezichtigingen kunnen potentiële kopers van uw huis bepalen of zij uw aanbod de moeite waard vinden. U kunt ook proberen om hen tijdens de bezichtiging te overtuigen van de waarde van uw huis. Verder zal de traditionele makelaar (kosten zijn hoger dan bij de internetmakelaar) vaak ook helpen bij het opstellen van een contract, zodat u met een gerust hart met een koper in zee kunt gaan. Andere taken die een makelaar u uit handen kan nemen, zijn het bepalen van een marktconforme, realistische verkoopprijs of het opzetten van een concreet verkoopplan. Dit om het verkrijgen van optimale zichtbaarheid van uw woning, te ondersteunen.

Op een makelaar kosten besparen

U kunt in plaats van een traditionele makelaar ook kiezen voor een internetmakelaar. Deze makelaar rekent vaak een zogenaamd all-in tarief. Dat wil zeggen dat u de mogelijkheid wordt geboden om een (aanzienlijk) deel van de makelaarskosten uit te sparen, door zelf makelaarswerkzaamheden uit te voeren. Dit klinkt misschien lastig, maar in feite valt dit behoorlijk mee. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf een pakkende advertentietekst schrijven, of rondleidingen door uw huis geven aan mensen die geïnteresseerd zijn in uw woning. Zo kunt u op een makelaar kosten uitsparen. Hierbij moet u zich wel realiseren dat het verkopen van een woning geen sinecure is. Enige ervaring in de verkoopbranche is dan ook een pre. Bij onderhandelingen wilt u niet dat u het onderspit delft. Ondanks dat moet u zich niet laten ontmoedigen, niet voor niks is de afgelopen jaren de internetmakelaar sterk in populariteit toegenomen. Wat een internetmakelaar u daarentegen meestal niet bieden, is de persoonlijke deskundigheid. Hierbij kunt u denken aan een taxatie van uw woning, maar ook de steunpilaar die een makelaar voor u kan zijn. Een internetmakelaar is geen fysiek persoon, dus hier moet u het dan zonder stellen. Maar let op: niet alleen internetmakelaars geven u de mogelijkheid om op een makelaar kosten te besparen. Traditionele makelaars proberen met internetmakelaars te concurreren door kleinere begeleidingspakketen aan te bieden. De makelaar verricht dan minder werkzaamheden dan normaal gesproken het geval is. Er zijn ook een hoop verschillen aan te merken tussen de ene en de andere makelaar. Kosten hangen hier ook mee samen. Zo heeft de ene makelaar meer verkoopervaring maar rekent hogere kosten, of vindt een andere makelaar persoonlijke begeleiding juist weer het belangrijkst. Dit moet u allemaal meenemen in uw keuze. Mocht u kiezen voor een traditionele makelaar, dan kunt u de bereikbaarheid van het desbetreffende makelaarskantoor ook in overweging nemen. Het is voor u immers wel zo prettig als dit voor u in de buurt is. Dan kunt u namelijk snel langs gaan voor rechtstreeks contact, mocht u vragen hebben over het verkoopproces. Ook bieden sommige makelaars speciale aanbiedingen aan, zoals een gratis waardebepaling van uw woning of een woonadvies. De vraag is dan of deze aanbiedingen ook de moeite waard zijn bij die makelaar. Kosten kunnen verschillen.

Kosten vergelijken

In dit wijdverbreide keuzeveld kan VerkoopmakelaarOffertes.nl u helpen om een beslissing te nemen. Wilt u een makelaar die de verkoop van uw huis tot in de puntjes verzorgt, of hebt u te maken met een minder groot budget, en wilt u een aantal zaken toch liever zelf regelen? Wat moet zo’n makelaar kosten? In ons formulier kunt u uw woning omschrijven (woonoppervlak, aantal kamers, enz.) en uw verkoopwensen (wie doet de bezichtigingen, hoe belangrijk vindt u verkoopervaring van de makelaar, enz.). Na het verzenden van dit formulier sturen wij u vier offertes. Zo kunt u de juiste beslissing nemen bij het kiezen van een makelaar. Kosten vergelijken wij snel voor u.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn