Anderhalf jaar geleden onderging ik mijn laatste behandeling. Het was een enorme opluchting dat alles achter de rug was. Toch was ik er nog niet helemaal. De behandelingen hadden hun nasleep, en ik zou de rest van mijn leven rekening moeten houden met oedeem in mijn arm. Als een jonge vrouw beneden de 30, kreeg ik plots te horen dat er borstkanker was geconstateerd bij mij. Ze zeggen wel eens dat de grond onder je voeten weg wordt geslagen, wanneer je met zulk nieuws te maken krijgt. Dit was ook het geval bij mij. Zelf had ik contact opgenomen met de huisarts, omdat ik iets voelde. Ik dacht aan een ontsteking. Het woord borstkanker was geen enkele keer door m’n hoofd gegaan. Al snel werden de behandelingen gestart. Het volle pakket heb ik doorlopen. Ik startte met de chemo’s. Toen deze behandelingen waren afgerond, kreeg ik een borstamputatie. Hierbij werden gelukkig alle tumoren verwijderd. Maar niet alleen dat, ook werden de lymfeklieren in mijn arm en borstgedeelte verwijderd. Wat restte waren nog 25 bestralingen. Anderhalf jaar geleden onderging ik dus mijn laatste behandeling. Van het bestaan van kinesiologie, wist ik toen nog niet. Inmiddels weet ik dat kinesiologie een therapeutische behandelwijze is. Het betekent letterlijk ‘bewegingsleer’. In de kinesiologie wordt er gewerkt vanuit het uitgangspunt dat spieren reageren op ziekte en stress. Er wordt gewerkt met spiertesten om de balans in het lichaam weer te herstellen. Doordat bij mij de lymfeklieren in rond de geamputeerde borst en arm zijn verwijderd, is de kans om lymfoedeem behoorlijk groot. Lymfeklieren zijn nodig om afvalstoffen uit weefsels weg te voeren. Zonder lymfeklieren worden er geen afvalstoffen meer verwijderd door het ontbreken van deze klieren. Wel kan het zo zijn dat je lichaam een andere manier kan gaan vinden om alsnog afvalstoffen af te kunnen voeren. Wanneer er lymfeoedeem optreedt, dan betekend dit dat het evenwicht is verstoord tussen de aanvoer en afvoer van vocht.

Deze vochtophopingen kunnen leiden tot de volgende klachten:

 • Zwelling
 • Vermoeid en zwaar gevoel
 • Moeite met bewegen
 • Pijn
 • Infecties
 • Huidafwijkingen

Kinesiologie tape biedt uitkomst bij lymfoedeem

In de kinesiologie wordt er gekeken naar structuur, chemie en psyche van de patiënt. Is het evenwicht verstoord in bijvoorbeeld één van deze elementen, dan heeft dit gevolgen voor de rest van de elementen. Kinesiologie helpt om alles weer met elkaar in balans te brengen. Zo is lymfoedeem niet alleen een lichamelijke onbalans, maar levert dit ook in veel gevallen psychische stress op. Denk aan de angst om blijvend vocht in de arm te ontwikkelen. Kinesiologie kan uitkomst bieden. FysioTape is een bedrijf dat zich bezig houdt met kinesiologie. Binnen deze kinesiologie, biedt FysioTape hun CureTape aan. LymfTaping is zo’n voorbeeld binnen de kinesiologie, waarmee veel wordt gewerkt. Dit wordt gebruikt om lymfedrainage te ondersteunen. De elasticiteit lijkt op een tweede mensenhuid. Daardoor belemmert het ook niet in de beweging. Lymfevocht wordt versneld afgevoerd door middel van een speciale techniek in het aanleggen van deze tape. Voordat deze kinesiologie tape kan worden aangebracht, wordt er eerst een afvoergebied gekozen. Hier vandaan wordt de kinesiologie tape aangelegd naar het gebied waar zich de vochtophoping bevindt. Nu krijgen veel vrouwen met lymfoedeem een speciaal aangemeten kous. Boven deze kous ontstaat vaak alsnog een vochtophoping. Dit kan leiden tot vervelende nek- en schouderklachten. Als ex-borstkankerpatiënt, vroeg ik mij af wat de voordelen nou precies zijn van kinesiologie. Zeker ten opzichte van het dragen van een kous. De volgende voordelen zag ik op de site voorbij komen:

 • Het is een veilige, effectieve behandeling en pijnvrij op probleemgebieden
 • LymfTaping werkt 24 uur drainerend per dag
 • Combinaties van meerdere afvoerwegen zijn mogelijk
 • Huidvriendelijk en comfortabel
 • Dankzij de latexvrije elasticiteit en het hoogwaardige katoen van de tape, wordt de bewegingsmogelijkheid niet beperkt
 • Douchen en zwemmen is gewoon mogelijk

FysioTape biedt diverse cursussen aan

Met mijn fysiotherapeut heb ik het al eens gehad over Manuele Lymf Drainage. Deze manier heeft ook als doel om het vocht uit bijvoorbeeld de arm te drijven. Deze drainage schijnt een goede voorbereiding te zijn op het Lymf Taping. Ik heb wel regelmatig vocht in mijn arm, maar het is nog niet blijvend. Met name wanneer ik vermoeid ben of mijn arm heb overbelast, ontstaat er vocht. Gelukkig is mijn arm tot nu toe nog in staat geweest om dit zelf weer op te kunnen lossen. Mocht het zover komen dat mijn arm dit niet meer kan, dan lijkt mij kinesiologie een uitkomst. Het is absoluut een optie die ik in gedachten houd. De bovenstaande voordelen stemden mij gelijk al positief. Fysiotherapeuten met als specialisatie Manuele Lymfedrainage, kunnen deze wijze van kinesiologie uitvoeren. In principe kan iedere fysiotherapeut of huidtherapeut dit doen, maar het tapen vraagt echt wel enige kennis. Hiervoor is het nodig dat ze een cursus op dit gebied hebben afgerond. FysioTape biedt onder andere deze cursussen aan. Op de website kun je er veel over vinden. Ook kun je direct zien waar deze worden aangeboden, en is het mogelijk om je direct op te geven. De webshop is er om de diverse soorten tapes te bekijken en te bestellen. Overigens, waar ik erg verrast over was, is de samenwerking die ze zijn aangegaan met Stichting Jong Borstkanker. Een goede zaak. Je kunt contact met FysioTape opnemen door het contactformulier in te vullen, of door te bellen. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 08:30 uur – 17:00 uur.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn