Kalanchoe blossfeldiana zijn zeer populaire geschenkplanten geworden tijdens de feestdagen. In hun geboorteland Madagaskar bloeien deze vetplanten normaal gesproken op naarmate de winterdagen korter worden, zodat ze op tijd in volle bloei beschikbaar zijn voor Kerstmis. De grote, lang aanhoudende trossen wild kleurrijke, gele, oranje, lila, witte, roze of rode bloemen zien er geweldig uit gedurende de hele feestdagen. Maar maak niet de algemene fout om deze onderhoudsvriendelijke plant in de compostbak te gooien nadat de bloesems zijn verdwenen. De ronde, donkergroene, vlezige bladeren zijn op zich aantrekkelijk, vooral in de zomer als je de plant naar buiten verplaatst, waar de directe zonneschijn het bladroze roze kleurt.

Kalanchoe blossfeldiana na de feestdagen

Na de feestdagen, wanneer de bloesems vervagen, snij je de uitgebloeide bloemen en de bovenste laag bladeren af. Laat de plant dan een maand op een schaduwrijke vensterbank rusten en geef pas water als de bladeren beginnen te verwelken. Begin maart zet je de plant in helder licht en geef je normaal water met pauzes, zodat deze tussendoor kan drogen. Rond moederdag, verplaats je de kalanchoe blossfeldiana naar buiten en acclimatiseer je de plant langzaam naar een locatie in de volle zon. Blijf drenken wanneer de grond droog aanvoelt en voer de kalanchoe blossfeldiana elke twee weken met halfsterke meststof. Laat de Kalanchoe in de herfst uit de buurt van kunstlicht en wacht tot de nachttemperaturen dalen om hem binnente halen. Eenmaal binnen houd je de kalanchoe blossfeldiana overdag in fel licht, maar probeer ook de plant genoeg duisternis te geven. Een kortere daglengte zou knopvorming moeten activeren, en met een beetje geluk zal je kalanchoe blossfeldiana op precies dezelfde tijd in bloei komen voor een nieuwe kleurrijke kerstvertoning!

Commercieel succes door telers

Telers als Maasluiden Potplanten hebben ambachtelijke variëteiten van deze vetplant ontwikkeld met bloemen in tinten van oranje, roze, kers en vurig rood – kleuren die vele weken na elkaar aanwezig zijn. Het prachtige aanbod van het bedrijf kun je bekijken op maasluiden.nl. De plant is te mooi en te fragiel om in Nederland buiten te zetten tijdens de winter. Ze kunnen maanden of jaren in een pot leven met weinig zorg en hebben heel weinig water nodig. Zoals wel al duidelijk werd, is de kalanchoe blossfeldiana een van de gemakkelijkste te onderhouden kamerplanten. Je kunt ze in de pot laten waarin je ze koopt en gewoon een decoratieve pot vinden om ze in te zetten. De plant kan echter een beetje zwaar worden, dus het is aan te raden om ze in zwaardere potten van keramiek of terracotta te plaatsen om te voorkomen dat de plant omvalt. Goed om te weten:

  • Kalanchoe blossfeldiana’s specifieke uitzicht eert Robert Blossfeld (1882-1945), de Duitse botanicus en kweker die het commerciële potentieel van de soort zag en deze in 1932 aan de rest van de wereld introduceerde. 
  • De originele kleuren van de Kerstmis Kalanchoë waren oranje en rood en het was niet goed aangepast als kamerplant omdat het vrij lang en los groeide. Hierdoor was het pas in de jaren tachtig dat de plant zijn ware internationale doorbraak beleefde.
  • De doorbraak kwam vooral door de inspanningen van Amerikaanse, Duitse, Deense en Nederlandse kwekers die het huidige plantenras hebben gecreëerd met een compacte vorm, stevige stengels en veel bloemen in een reeks nieuwe kleuren, zoals geel, roze, paars en wit. Door de kleur van de bloemen van de plant een symbolische betekenis te geven (roodbloeiende planten op Valentijnsdag of planten met roze bloemen voor een geboorte) wordt kalanchoe blossfeldiana nog beter verkoopbaar.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn