Fournituren’ is een begrip dat nog maar weinig mensen zullen kennen. Het verwijst naar stukjes stof en textiel die werden gebruikt bij het maken of herstellen van naaiwerk. Dit waren typische zaken die men kocht bij een reizende koopman, die allerlei verschillende kleine spulletjes in de aanbieding had. In het tijdperk van de winkelcentra en de warenhuiservaring, is deze marskramer (want zo heette de reizende verkoper) vervangen door Blokkers en Actions. Fournituren zou men tegenwoordig ook prima bij dit soort winkels kunnen kopen. Ze bestaan immers nog, zij het niet meer in zulke grote getale als voorheen. Bent u op zoek naar een groot aanbod van fournituren, dan is de plaatselijke huishoudwinkel niet voldoende. U maakt meer kans op slagen bij een stoffenspeciaalzaak of een naaiwinkel. Natuurlijk is anno 2015 een groot aanbod aan artikelen gewoon online te bestellen. De marskramer die veranderde in een winkelketen is inmiddels getransformeerd tot webwinkel. Ook fournituren kunt u op deze manier in huis halen. Nu vraagt u zich misschien af waar u fournituren voor nodig zou kunnen hebben. De meeste mensen weten waarschijnlijk ook niet zo goed wat ze ermee zouden moeten aanvangen. Wat een aantal decennia geleden nog heel normaal was om zelf te kunnen, is tegenwoordig overgenomen door grote fabrikanten. Meubels, bijvoorbeeld, zien we als heel vanzelfsprekende zaken. Men staat er niet altijd meer bij stil dat ze nog steeds regelmatig door mensen worden gebouwd. Het is te vergelijken met hoe sommige kinderen melk beschouwen: het komt uit de fabriek en men koopt het in de winkel. De koe aan het begin van die productielijn wordt over het hoofd gezien. Zo wordt er ook over meubels en andere huishoudelijke objecten gedacht. Een groot deel van de productielijn van meubels is dan weliswaar geautomatiseerd (zeker wanneer er op grote schaal geproduceerd wordt), maar er zijn nog steeds vakmensen die het beroep van meubelmaker met succes bedrijven. Zij zullen onder andere behoren tot de doelgroep waar aanbieders van fournituren hun pijlen op richten.

Wat kunt u doen met fournituren?

Fournituren en andere professionele hulpmiddelen zijn natuurlijk niet voorbehouden aan vaklieden. Hoewel zij ze nodig hebben om in hun onderhoud te kunnen voorzien, is een ieder die geïnteresseerd is vrij om fournituren te bestellen. Ook hobbyisten en doe-het-zelvers kunnen goed met deze materialen uit de voeten. In tegenstelling tot de professionals weten zij misschien nog niet altijd hoe ze precies gebruik kunnen maken van fournituren en waar deze artikelen handig voor zijn. Laten we beginnen met de mededeling dat het begrip fournituren heel breed opgevat kan worden. Hier volgen enkele voorbeelden van wat er allemaal onder deze term begrepen kan worden:

  • ritsen
  • antislip stof
  • knopen
  • klittenband
  • hamers
  • leer reiniger
  • lijmpistool

Zoals u kunt zien zijn dit niet enkel artikelen die in de categorie textiel behoren. Deze lijst fournituren is dan ook gebaseerd op informatie van een webwinkel die gespecialiseerd is in artikelen voor meubelmakers. De definitie die eerder is genoemd gaat hiervoor nog steeds op, hetzij met een kleine aanpassing: hulpmiddelen die worden gebruikt bij het maken of herstellen van handwerk. Onder deze aangepaste definitie vallen ook alle opgesomde voorwerpen, omdat deze de meubelmaker ondersteunen in zijn constructieve en creatieve bezigheden en in zijn onderhoudswerkzaamheden. De hobbyist zal zich ook zeker kunnen uitleven met dergelijke hulpmiddelen. Hij kan ze naar believen online bestellen. Het handigst is dan wel wanneer hij een soort plan van aanpak heeft bedacht, zodat hij duidelijk weet wat hij nodig heeft. Mensen hebben weleens de neiging om in een winkel, die aansluit bij hun interesses, veel te veel spullen te kopen: spullen die ze helemaal niet nodig hebben. Kunt u het geld missen en wordt u er gelukkig van, dan moet u dergelijk winkelgedrag vooral niet laten. Echt praktisch is het echter niet. Begint u aan het in elkaar sleutelen van een meubelstuk en wilt u het mooi en vakkundig afwerken, dan zult u zeker een aantal fournituren nodig hebben. Inventariseer dus heel goed wat er precies op uw boodschappenlijstje moet komen, voordat u pogingen onderneemt deze artikelen daadwerkelijk aan te schaffen. Dit maakt de voorpret voor uw handwerk ook een stuk leuker.

Bestellen via internet

Zoals hierboven al is genoemd, kunt u fournituren gemakkelijk online bestellen. Er zijn zelfs webwinkels die zich hebben gespecialiseerd in materialen voor een bepaalde bedrijfstak. Bij dergelijke aanbieders kunt u op zoek naar de specialistische materialen die u nodig heeft voor uw hobby. Tips en handige informatie zijn vaak onderdeel van de service van een dergelijke webwinkel zoals de website www.voordeelstoffen.nl. Omdat een winkelpand en verkoopmedewerkers ontbreken, kunnen de prijzen voor de artikelen laag worden gehouden. De expertise en informatieverstrekking die normaal gesproken verzorgd wordt door de verkoopmedewerkers, wordt bij webwinkels overgenomen door een aantal informatieve pagina’s, handige linkjes naar andere gerelateerde websites, een F.A.Q. pagina, een klantenservicepagina en, in sommige gevallen een chat bot of een live chat. Wanneer u voor het eerst fournituren wilt kopen is het verstandig u te laten informeren over het aanbod, de mogelijkheden en de functies van de verschillende artikelen. Wilt u deze aankoop direct online doen, dan is het zeker aan te raden om u in te lezen over fournituren of om gebruik te maken van de informatie die de gekozen webwinkel biedt. Treden er problemen op, dan kunt u na aankoop altijd nog contact opnemen met de klantenservice. Artikelen zijn te retourneren en te ruilen, dus wanneer uw fournituren toch niet precies waren wat u nodig had, valt dit gemakkelijk op te lossen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn