Geen enkel huis kan zonder fornuis, u hebt dit immers nodig om uw eten op te koken. Voor sommige mensen maakt het niet heel veel uit hoe dit apparaat eruit ziet, welke functies hij heeft. Zolang er maar warmte vanaf komt en er eten op klaargemaakt kan worden. Andere mensen hebben juist heel specifieke ideeën over hoe hun ideale fornuis eruit ziet en over welke eigenschappen hij moet beschikken. Hoe het ook zij, het is altijd belangrijk dat u een geschikt exemplaar koopt. Een die past in uw keuken, die de functies heeft die u graag wilt gebruiken. Het is dus verstandig om voordat u tot aanschaf overgaat eerst goed na te denken over welke producteigenschappen u voor een fornuis belangrijk vindt. Voor sommige mensen is dit lastig, anderen hebben dit meteen helder voor ogen. Wat altijd een belangrijke rol speelt, is het soort verhitting dat u kiest. De meeste mensen kiezen standaard voor een exemplaar dat op gas werkt, zij vinden dit de meest handige manier om hun voedsel te bereiden. Andere mensen hebben geen gasaansluiting en kiezen daarom voor een keramisch of een inductie model. Ook hebben sommigen gewoon een voorkeur voor een elektrisch exemplaar boven een gasfornuis. Aangezien u het soort aansluiting in uw woning niet altijd voor het kiezen hebt, is het belangrijk om u daar eerst in te verdiepen voordat u een fornuis gaat kopen. Daarna kunt u altijd nog kijken naar de andere punten die u moet overwegen bij een dergelijke aankoop.

Aandachtspunten bij aankoop fornuis

Zoals gezegd zijn er verschillende punten waar u op moet letten als u een fornuis aan gaat schaffen en de belangrijkste noemden we net al, namelijk de energiebron. Kiest u voor keramisch, gas of inductie? Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer aandachtspunten, te weten:

  • de afmetingen van het fornuis
  • het aantal branders of kookzones
  • het soort oven
  • de kleur van het apparaat
  • eventuele extra functies

Om te beginnen met de afmetingen, deze hangen natuurlijk voor een groot deel af van hoe groot uw keuken is en hoeveel ruimte u daarin hebt voor uw fornuis. Sommige mensen willen graag een inbouwexemplaar en dan zijn de keuzes toch al weer wat beperkter. Kiest u voor een vrijstaand model, dan hebt u dus meer keus wat betreft de afmetingen, alhoewel de grootte van uw keuken dus ook van belang is. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk hoeveel branders of kookzones het exemplaar heeft. Als u nu meestal maar twee gebruikt, dan is het natuurlijk niet nodig om te kiezen voor een met vijf, zes of zelfs zeven branders of kookzones. Maar als u houdt van koken, van het maken van ingewikkelde maaltijden, van het bereiden van gerechten met veel gangen of voor veel mensen, dan kan het wel heel erg handig zijn als uw fornuis over meer dan vier kookzones of branders beschikt. Hierbij is dan ook nog natuurlijk van belang hoe groot ze zijn, op een klein brandertje een grote pan warm moeten maken is bijvoorbeeld niet echt een succes en alleen maar grote kookzones hebben levert een probleem op als u vaak eenpersoonsporties kookt in kleine pannetjes, dan gaat er immers veel warmte verloren. Ook is het belangrijk om u van te voren af te vragen of u in uw fornuis één grote oven wilt hebben of meerdere kleine. Daarnaast moet u zich nog afvragen of deze op gas dienen te werken of juist op stroom. Soms is het zelfs mogelijk om er ook een magnetronfunctie bij te krijgen, waardoor het fornuis echt een alles in een apparaat is. Sommige mensen geven echter de voorkeur aan een losse oven, voor hen zal dit aspect dus niet zwaar meewegen. Veel fornuizen beschikken bovendien over extra functies die sommige mensen graag willen hebben en andere juist weer niet belangrijk. U kunt dan denken aan een opbergruimte onder de oven, een uitvoering met een grillplaat of een fornuis waar ook een frytop op zit. Het is helemaal afhankelijk van de manier waarop u kookt en wat u zelf belangrijk vindt, welk exemplaar het meest geschikt is. Daarnaast valt er natuurlijk ook nog wat te kiezen op het gebied van het uiterlijk. Sommige fornuizen hebben een heel klassieke stijl, andere juist een moderne. En ook zijn er natuurlijk verschillende kleuren mogelijk.

Veel te kiezen

Het mag duidelijk zijn, als u op zoek bent naar een nieuw fornuis, dan zult u dus echt wat keuzes moeten maken. Helemaal als u kiest voor een bedrijf met een groot assortiment, zoals De Schouw Witgoed. Hun grote collectie maakt de kans zeer groot dat u bij hen uw ideale fornuis vindt, maar hoe vindt u deze in zo’n groot assortiment? Heel eenvoudig, door gebruik te maken van hun handige selectiemenu. Hierin kunt u heel gemakkelijk aangeven aan welke eisen een fornuis voor u moet voldoen. Zo kunt u aanvinken of u op zoek bent naar een exemplaar dat werkt op gas of stroom. Ook kunt u aangeven hoeveel branders of kookplaten deze moet hebben en hoeveel en wat voor soort ovens. Ook mogelijke extra functies kunt u aangeven, net als de gewenste afmetingen, de kleur en het merk van uw voorkeur. Hebt u aangevinkt welke zaken voor u belangrijk zijn, dan krijgt u een duidelijk overzicht van de verschillende producten die aan al uw eisen voldoen. Zo kunt u uit hun grote collectie toch heel gemakkelijk het voor u ideale fornuis selecteren.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn