Er zijn in Nederland slechts 4 HBO toneelscholen. Dat betekent dus dat er ook maar een beperkt aantal plekken beschikbaar zijn voor nieuwe eerstejaars studenten. Dat betekent vervolgens dat er een selectie plaatsvindt waar de beste acteurs en actrices worden geselecteerd. Nu zou je misschien denken dat je dit selectieproces niet kunt beïnvloeden. Je bent immers geboren met een bepaalde hoeveelheid talent en daar heb je het mee te doen. Als blijkt dat deze hoeveelheid talent niet voldoende is, dan is dat simpelweg dikke pech. Dit is echter niet waar. Het hangt namelijk niet alleen maar af van je hoeveelheid talent. Talent is als een ruwe diamant. Voordat de diamant bijvoorbeeld in een ring terecht komt, moet deze geslepen worden tot een stralend juweel. Zo is het ook met ruw talent. Je kunt weliswaar aanleg hebben voor acteren en misschien ben je er ook wel heel goed in, maar niemand is zomaar een geboren acteur zonder daar verder iets voor te hoeven doen. Elke acteur, van Robert de Niro tot Tom Hardy, heeft een proces doorgemaakt waarin de vaardigheden zijn aangescherpt. Met andere woorden, je hebt training nodig om beter te worden. Vervolgens moet je het geleerde in de praktijk brengen en je moet ervoor zorgen dat je veel oefent. Daarom is het zeker niet verstandig om onvoorbereid naar de selectie te gaan van een HBO toneelschool. Je moet je juist optimaal voorbereiden zodat je net even een streepje voor hebt op de concurrentie. Dit kun je bereiken door lessen te volgen via een jeugdtheaterschool. Je kunt voor een jeugdtheaterschool terecht bij Toneelhuis Amsterdam. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een speciaal vooropleidingstraject. Met behulp van de jeugdtheaterschool kun je al vanaf je 16 beginnen met het volgen van professionele toneel- en acteerlessen. Door deze lessen te volgen kun je je talenten dus al gelijk beter ontwikkelingen. Tevens kun je ontdekken wat je zwakke en sterke punten zijn. Daardoor kun je tijdens de jeugdtheaterschool je zwakke punten verbeteren waardoor je een meer complete acteur wordt. Als je heel goed bent in drama, maar geen grip hebt op comedy, dan val je al snel buiten de boot tijdens de selectieronde. De toneelschool wil natuurlijk studenten die van alle markten thuis zijn. Tevens kun je je sterke punten ook verder ontwikkelingen zodat je een soort trademark vaardigheid kunt ontwikkelen. Dit is een vaardigheid waar jij dan persoonlijk om bekend staat.

De toneellessen van de jeugdtheaterschool

Als je lessen gaan volgen via de jeugdtheaterschool, dan heb je altijd te maken met professionele acteurs en regisseurs. Dit zijn dus mensen die zelf veel ervaring hebben met acteren en regisseren en die dus ook precies weten wat belangrijk is en wat niet. Tevens weten zij wat de meest gemaakte fouten zijn, wat de valkuilen zijn en wat er in de regel van acteur en actrices wordt verwacht. Dit soort informatie is dus al heel handig voor de selectie procedure. Sterker nog, sommige docenten zijn werkzaam of werkzaam geweest op een HBO toneelschool. Dat betekent dat zij heel goed in de gaten hebben wat er moet gebeuren als je toegelaten wilt worden. Om die reden is het dus altijd verstandig lessen te volgen via de jeugdtheaterschool van Toneelhuis Amsterdam. Het is geen garantie dat je wordt toegelaten, maar je kansen gaan zeker omhoog.

De verschillende vooropleidingen in Nederland

Je kunt natuurlijk op verschillende locaties een vooropleiding volgen via een jeugdtheaterschool. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit de volgende scholen:

  • Amsterdamse jeugdtheaterschool
  • Rabarber
  • Hofplein Rotterdam
  • De noorderlingen

Wil je meer weten, neem dan gerust contact op via 020 78 555 01.
Lees meer..

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn