3D printen klinkt als iets dat zich in de toekomst afspeelt, maar dat is helemaal niet het geval. 3D printen bestaat namelijk al enige tijd en is helemaal van nu. Sterker nog, u kunt het ook! En aangezien dit fenomeen naar verwachting alleen nog maar groter en belangrijker zal worden, kan het geen kwaad om u hier meer in te verdiepen. Het is leuk, maar ook nog eens betaalbaar. Er wordt al tientallen jaren aan 3D printen gewerkt, maar momenteel vindt er rond dit fenomeen echt een opleving plaats. Maar wat is 3D printen eigenlijk? Die vraag zullen veel mensen zichzelf tegenwoordig nog stellen, aangezien nog lang niet iedereen een driedimensionale printer in huis heeft. De gewone printer is wel in elk huishouden te vinden, maar met de 3D versie is dit bepaald nog niet het geval. Terwijl er zo ontzettend veel meer mogelijkheden zijn met 3D printen. Dus wat is dit precies? 3D printen werkt hetzelfde als gewoon papier met letters printen, maar dan komen er 3D objecten uit het apparaat rollen. Wilt u hier meer over weten? Dan is het zeker aan te raden om eens een kijkje te nemen op de site van LLowlab. Niet alleen kunt u hier over de geschiedenis hiervan lezen, wat erg interessant is. Zo zult u ongetwijfeld lezen over rapid prototyping, want daar wordt het steeds mee in verband gebracht. Maar er is wel degelijk verschil. Het is ook erg interessant om naar de modellen van printers te kijken. Het is leuk om te zien hoe deze er nou precies uitzien, hoe deze werken. En wat zijn nou de mogelijkheden? Het is moeilijk hier antwoord op te geven, omdat er zo veel manieren zijn om je eigen denkwerk daadwerkelijk uit te printen. Er kunnen al vele materialen worden gebruikt en ook combinaties hiervan. En daarbij geeft het 3D aspect weer een hele andere dimensie aan het ontwerpen van uw eigen producten. In ieder geval zeker iets wat interessant is om over te lezen, dus ga snel naar LLowlab!

3D printen: de mogelijkheden

Met 3D printen is er van alles en nog wat mogelijk. De ontwikkeling vindt in groot tempo plaats, waardoor er steeds meer mogelijk is op dit gebied. Er worden bij 3D printen verschillende materialen gebruikt. Van bijvoorbeeld gips, zand, hout en titanium tot goud. Er dient eerst een digitaal bouwplan te worden opgesteld om het 3D printen mogelijk te maken. Een dergelijk plan bepaalt tot in detail hoe het uiteindelijke object eruit komt te zien. Het product dat door middel van 3D printen tot stand wordt gebracht, wordt opgebouwd in veel zeer dunne lagen. Mede hierdoor kan bijna elk denkbaar object worden geprint. En de mogelijkheden met 3D printen lijken dus echt letterlijk eindeloos! De meest ondenkbare vormen kunnen worden gecreëerd. Bovendien is het ook mogelijk om verschillende materialen tegelijkertijd te gebruiken bij het 3D printen. Er zijn dus vele mogelijkheden, maar dat betekent helaas niet dat u direct een printer kunt kopen en aan de slag kunt gaan. Er is wel wat voorkennis vereist omtrent 3D printen. U moet bijvoorbeeld weten hoe het ontwerpen precies werkt. Wat is verstandig wat betreft het gebruik van materialen, welke technieken moeten worden gehanteerd bij elk object? En ook de nodige kennis over esthetica kan bijvoorbeeld geen kwaad. Maar als u zich eenmaal hierin heeft verdiept is the sky the limit. Want met 3D printen kan er van alles en nog wat worden geproduceerd. Niet alleen kunnen er leuke bekers of kunstobjecten voor in huis worden geproduceerd. U kunt bijvoorbeeld zelf uw sleutel kopiëren. Dat is erg handig als die vaak kwijt zijn en kost minder tijd en geld dan om naar de sleutelmaker te gaan. Denk bijvoorbeeld ook verder aan het bedrijfsleven. Op deze manier kunnen ook medische implantaten worden gemaakt, om maar een voorbeeld te noemen. Dit is echt een uitkomst voor de medische wereld. 3D kunstenaars kunnen al hun hersenspinsels loslaten op hun computer en er komt zo een kunstobject uitrollen. Er kan voedsel worden geproduceerd om maar iets te noemen. En uiteindelijk zelfs huizen. Dus 3D printen is er zeker niet alleen voor de lol, maar kan ook daadwerkelijk mensen helpen.

3D printen ook voor u

Het wordt steeds voordeliger om aan 3D printen te doen. Niet alleen gaan de prijzen omlaag van de printers, maar ook wordt het steeds makkelijker in het gebruik. Want als het echt voor de consument wordt, en als er over een aantal jaar net zo veel van deze machines als ‘normale printers’ in huishoudens moeten staan, is gebruiksvriendelijkheid essentieel. Gelukkig is deze manier van printen nog steeds volop in ontwikkeling, waardoor er niet alleen steeds meer mogelijkheden komen, maar het ook makkelijker wordt in het gebruik. De software voor de computer om een ontwerp te maken wordt steeds makkelijk in gebruik, waardoor klantenbereik logischerwijs steeds breder wordt. Dus het is zeker niet alleen meer voor echt grafische ontwerpers of fabrikanten. Het gebruik wordt langzaamaan voor steeds meer mensen geschikt. Een doelgroep die nu ook wordt aangesproken zijn mensen die helemaal voor duurzaamheid zijn. Verschillende materialen van de 3D printer worden steeds milieuvriendelijker, en het productieproces is ook duurzamer dan in veel andere fabrieken en bedrijven. Ook is het productieproces goedkoper dan in veel fabrieken omdat er alleen een ontwerp en de print nodig is. Een prototype is zo gemaakt, en er hoeft geen transport of andere productieproces aan te pas te komen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn